pondělí, března 29, 2010

Podnikatelský populismus

Někteří držitelé titulu Podnikatel roku sesmolili jakousi výzvu, kde volají po tom, abychom volili zodpovědné strany, které plánují nás vyvést z dluhové pasti a nepodporují jakýsi populismus rozdávající ze státního. Je to docela dobrá výzva, protože neexistuje jediná strana, která by nám neslibovala, že nás vyvede z dluhové pasti. Taktéž nikdo své sliby neoznačuje za populismus a všichni říkají, že to co slibují, je propočtené a bude zaplaceno bez dalších extra nákladů pro státní rozpočet. A týká se to jak 13. důchodů tak různých skvělých slev pro zaměstnávatele. Čili řečeno jednoduše, Podnikatelé roku nám říkají, jděte volit koho chcete.

Samozřejmě někdo by mohl chtít lustrovat strany a jejich programy podrobněji, jenže kromě již obvyklého naříkání na levici by měl automaticky prověřit i pravou stranu politického spektra. Pokud by byl objektivní, tak by si všiml, že ti co dnes nejvíce křičí o šetření, tak ve chvíli kdy vládli, státní dluh v době prosperity zvyšovali stejným tempem jako byl zvyšován dříve a mediálně přitažlivých čísel deficitu rozpočtu dosahovali jen prožráním (samozřejmě na úkor našich dětí či spermií s vajíčky) rezerv ministerstev vytvořených jejich rozhazovačnými předchůdci.

Ale kde hledat v té sympatické výzvě nějaký populismus. Na webových stránkách iniciativy je ho krásný koncentrát. Za úroky z dluhu bychom totiž prý mohli ztrojnásobit přídavky na děti, o 60 procent zvýšit výdaje na školství, dát novým maminkám 120 tisíc (v roce 2006 byla částka asi o 20 tisíc korun nižší nazvána naprosto obludným populismem) či každému důchodci přidat 1700 korun. No jo, jenže není dnešní výše přídavků na děti, porodného, rozpočtu školství a úroveň důchodů opřena o aktuální deficitní rozpočet ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 3/29/2010 10:17 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

http://miliardari.blogspot.com/

 
V 3/30/2010 8:44 dop. , Blogger Tribun řekl...

Kdybych v tom nemusel žít, tak bych se zoufalstvím našich elit královsky bavil, takhle je to spíše k vzteku. Samozřejmě, čistě technicky a kanonicky vzato, v tom žít nemusím, jenom nevidím důvod, proč bych měl vyklízet pole já, a ne okupanti, kteří anektovali veřejný prostor. Mám snad přenechat svůj dům k obývání lupiči a sám jít spát pod most?

Především je třeba mít na paměti, že podnikatelé jsou automaty na tvorbu zisku, musí proto mít nasazeny pevné otěže, aby se nevymkli z kontroly, protože tvorba zisku je vždy destruktivní záležitost (naštěstí ale není vždy devastační). Nechat podnikatele mluvit do politiky - a tedy do korekčního systému, kterému by měly být podřízeny - je totéž, jako vypnout chladící okruhy reaktoru. Reálná moc podnikatelů daná ekonomickým systémem je už tak dost velká, není důvod ji ještě posilovat, protože to z dlouhodobého pohledu může vést jedině k destabilizaci celé společnosti. Základem úspěchu je rovnováha, nikoliv hypetrofovaná preference jednoho jediného aspektu.

 
V 4/01/2010 2:58 odp. , Anonymous Legolas řekl...

Prvořadý cíl každého podnikatele na celém světě je maximalizace jeho zisku při pokud možno minimálních nákladech.Tím se tato skupina dostává plně na pozici neoliberálního myšlení,ve kterém není vůbec místo na úvahy o sociálním zabezpečení většiny nepodnikatelské společnosti.Proto podobné výzvy podnikatelských kruhů jsou čirým pravicovým populismem,který tito podnikatelé vytahují před volbami v bláhové naději,že jim většina lidí na to skočí.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka