sobota, března 13, 2010

Spontánní nemodrý fejsbůk

Kdo by poslední dobou nečetl, jak to zas na fejsbůku vznikla další spontánní politická akce, tak ten asi příliš v Česku nepobýval a nebo nesleduje naše zlatá média. Samozřejmě vše jsou to aktivity mladých nadšených lidí, nějaká politická strana s tím nikdy nemá nic společného. Podíval jsem se na zoubek tomuto mediálně rozšířenému obrazu. Poslední novinářský favorit je skupina, kde lidé bojují proti neslušnému totalitnímu Paroubkovi a vzkazují mu s typickou pravicovou elegancí, že je jednička. Skupina se rychle rozrostla a nyní i pořádá menší akcičku, kde se mají spontánně sejít za pár dní na Staromáku a spontánně svůj milovaný pozdrav poslat do světa. Akce ve chvíli, kdy tyto řádky píšu má 61 potvrzených účastníků (i když samozřejmě jde o klikací hosty, realita málokdy odpovídá skutečnosti), nic by na tom nebylo zajímavého, kdyby jedna z prvních fotek, co na mne vykoukla při otevření stránek této události, nepatřila výkonnému redaktorovi CEVRO Revue Zbyňku Kličovi a druhá Marku Šnajdrovi, kterého snad ani není nutno představovat. Projet si 61 náhodných a spontánních lidí, zabralo tak patnáct minut a výsledek byl překvapivý. Jedna sedmina lidí má naprosto jasně u sebe ve veřejně dostupných profilech či na veřejně dostupných stránkách uvedené různé funkce v či pro ODS a přibližně dvojnásobek má na ODS vazby nepřímé (například fanouškovství v různých oblastních skupinách ODS atd.).

Zde jsou ta naprosto jasně prokazatelná jména:
Marek Šnajdr
Zbyněk Kříž
Jan Bauer (poslanec)
František Cerha (asistent Vondry)
Veronika Vrecionová - ODS Přezletice
David Polák - Mladý konzervativec RK Praha 4
Josef Sláma - místopředseda ODS Staré Město Praha 1
Radek Kozák - OS ODS Neratovice

Spolu s lidmi, co napojeni na ODS jsou sice také, ale není to tak jasné jako ve výše uvedených případech, je nedlouho po ohlášení oné události skoro polovina jejích účastníků modrá a ti budou rozesílat informace dál a dál (klasické řetězení fejsbůku), pevné "spontánní" jádro najednou nebude viditelné a za pár dní se z novin dozvíme, jak se to mladí sami od sebe domlouvají či domluvili a ODS s tím samozřejmě nikdy neměla nic společného. Škoda, že nejde takto jednoduše podchytit růst všech těch skvělých a spontánních iniciativ. Jejich vznik samozřejmě nemusí a dost často není z modré dílny, ale expanze podle výše uvedeného příkladu asi .....

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 7:

V 3/13/2010 10:10 dop. , Blogger Tribun řekl...

Zapomněl jste zdůraznit, že ti mladí jsou úspěšní, samostatní, nikdy jim nikdo nic nedal, ani rodiče, vše si vydobyli vlastní pílí, a nade vše milují svobodu a banány. Ty banány ale o něco víc, takže než by na ně stáli frontu, tak se raději vzdají svobody. A ani si toho nevšimnou, protože banány bez fronty jsou pro ně totéž, co svoboda.

 
V 3/13/2010 1:23 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Fejsbůk nepoužívám, je to podle mě server, který má za cíl (1) manipulovat, (2) vstupovat lidem do soukromí a (3) produkovat obrovské množství nesmyslných textů a pochybných akcí. Je zřejmé, že tato kace je politicky organizovaná, a pokud ne přímo politicky, tak zcela nepochybně idelogicky motivovaná. Co mě však na celé věci udivuje je naprostá neschopnost (možná dokonce záměrná?!) našich médií postupovat dostatečně investigativně. K tomu musíme číst blogy, jako je např. tento. Díky za něj!

 
V 3/14/2010 11:05 odp. , Anonymous Kamil Mudra řekl...

ms, to byl dobrý nápad, takhle se mrknout jak vzniká "spontánní akce". Mě ty "spontaneity" vždy jsou poněkud podezřelé ale vzhledem k tomu že fejsbůk nepoužívám, nenapadlo by mne že se to dá takhle "oťuknout". Teď ale přemýšlím proč nebývá takto využíván také jinými barvami. Alespoň co se mi doposud doneslo (soudě podle akcí) - modrá převažuje.

 
V 3/15/2010 12:09 dop. , Blogger ods řekl...

Kamile, osobně Facebook nevyužívám k jeho účelům - nějak mi to k srdci nepřirostlo - ale konto tam mám, abych mohl studovat jak z různých hledisk funguje. Takže tady jsou prozatímní efekty pozorování na téma toho využití.

Levicové strany a jejich politici si zatím založí profil a buď ho mají pouze jako nějakou nástěnku, na které dávají vlastně totéž co na jiná místa a nebo to mají jako vlastně místo, kde si udělají takový pokec se známými a nebo sympatiky či zvědavci a politika je tam jen částečnou náplní. Na pravici, kromě samozřejmě podobného využití se také naprosto hromadně lidé zapojují do desítek různých přímo stranických skupin, až to občas dělá koordinovaný dojem. Prostě tam kde levičáci mají chaos, pravičáci mají pořádek. Proto také když se objeví nějaká i v zárodku například spontánní akce, tak díky celkové mnohem dokonalejší propojenosti jsou okamžitě schopni ji rychle rozbobtnávat (a co rychle roste na FB okamžitě přitahuje další a další lidi - navíc politici dost často mají i tisícovky tzv. přátel a vše se zrychluje). Jo a také jedna další zajímavůstka, pravičáci (teď mám na mysli různé angažovanější uživatele FB ne přímo politiky) většinou drží tvrdě u sebe a šijou jen do těch ošklivých levičáků. Levičáci velmi často 3/4 energie věnují na vnitřní spory.

 
V 3/15/2010 1:03 dop. , Anonymous Kamil Mudra řekl...

Hm. No vychází mi z toho, že by se mohla levice od pravice i něco přiučit a nebylo by jí to na škodu. Ale ono jde o věčný problém a stejné nedostatky notoricky se opakující. Asi se s tím nedá nic dělat. Tedy, "návody" by se jistě vymyslet daly, ale ve výsledku nejspíš zjistíme že "nejsou lidi".

 
V 3/15/2010 8:40 dop. , Blogger Tribun řekl...

Jo a také jedna další zajímavůstka, pravičáci (teď mám na mysli různé angažovanější uživatele FB ne přímo politiky) většinou drží tvrdě u sebe a šijou jen do těch ošklivých levičáků. Levičáci velmi často 3/4 energie věnují na vnitřní spory. Dobrý postřeh, už jsem se s podobnou charakteristikou setkal i jinde. Těžko říct, čím to je. Možná tím, že levice je svojí povahou kulturně a diskurzivně založena, zatímco pravic jedná - tu zavře fabriku, tu vyprovokuje válku, tu zacvičí s burzou či úrokovými sazbami... Ale možná je to tím, že pravičáci o svobodě jenom mluví, ale ve skutečnosti jim nic neříká, neumějí být vnitřně svobodní a vyznávají vůdcovský princip (síla jako morální imperativ), takže se prostě chovají přirozeně stádovitě.

 
V 3/15/2010 2:44 odp. , Anonymous Legolas řekl...

to Tribun:
Výborný postřeh, Tribune,na téma mladí pravičáci,svoboda a banány.Facebook mi nepřirostl k srdci a nepoužívám ho.Důvod je jasný,zmanipulování davu,obelhávání lidí,kteří mají nedostatek informací,tedy stádnost.Langerovi mladí konzervativci,kteří tvoří jádro bojůvek proti ČSSD,mi dost připomínají zfanatizované fašizující bojůvky v třicátých letech minulého století.Jen kdyby měli ke své činnosti dostatek volného prostoru,to bychom teprve viděli! Do voleb však zbývá nejaký čas,tak myslím,že se ještě dožijeme ze strany těchto pravověrných pravičáků nejednoho překvapení.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka