neděle, května 09, 2010

Viníci řeckého dluhu - socky, banky nebo armáda

Příčin řecké je více, ale novináři i v rámci jejich zapojení do předvolebního boje vybírají posledně pouze ty ošklivé socky. Budou mít možná bankrot, takový jaký prý nám přeje Paroubek, který může i za výbuch sopky na Islandu a strašné sociální výdaje jim prožírají budoucnost. Tak by se obecně dalo shrnout aktuální publicistiku na téma Řecko. Občas ještě proniknou zprávy o tom, jak předchozí vlády falšovaly statistiky, ale protože se posledně jednalo o vlády pravicové, tak to moc důležitý důvod není. Stejné je to i s pomocí banksterů v podvodech, jeden dva články a čtenáři zapomeň. Ty si musíš pamatovat jen ty nenažrané socky a špatně skrývané falešné asociace s naší situací. Ale ani dvě předchozí příčiny nevyvoří celou řeckou mozaiku. Velmi důležitou roli tam totiž hraje ještě armáda.

Při čtení rozborů řecké situace jsem zdůraznění tohoto rozpočtového problému nezaregistroval. Z různých veřejně dostupných statistik lze zjistit (a je nutno při tom pamatovat na řeckou lásku k přesnosti předávaných údajů, přesněji k jejich zvyku snižovat problematické částky) leccos zajímavého. Výdaje na vojáčky jen v posledních 20 letech mělo Řecko více než dvojnásobné v poměru k HDP než je průměr EU (neboli každoroční výdaje byly 3,5-4,5 procent vs evropských 1,6-2). S takovými výdaji Řecko neklesalo ani v rámci celého NATO pod druhou příčku a občas dokonce výší výdajů se vyměnilo na první pozici s mnohonásobně rozvinutější supervelmocí, jakou jsou Spojené státy. Řecko také bylo podle informací SIPRI v letech 2004-2008 na pátém místě celosvětového žebříčku kupců konvenčních zbraní. A nakonec se samozřejmě nabízí jedno zajímavé porovnání. Československá armáda na konci studené války měla přibližně 200 tisíc vojáků na 15 milionů obyvatel. Toto je nyní obecně uznávané jako ekonomicky velmi špatně udržitelný stav podkopávající celou ekonomiku. Řecká armáda má dnes v době míru přibližně 170 tisíc vojáků na 11 milionů obyvatel.

A nyní malé co by bylo kdyby. Co by bylo, kdyby Řecko v posledních 20 letech vydávalo na armádu jen polovic (stále by to byl v rámci EU nadprůměrný výdaj) ? Co by bylo, kdyby se část lidí dnes sloužících v řecké armádě věnovala normální práci či podnikání ? Opravdu bychom dnes řešili nějaký problém údajně rozežraných řeckých socek ?

Štítky: ,



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 5:

V 5/09/2010 3:55 odp. , Anonymous Winter řekl...

No, ono se není co divit, protože vzhledem k počtu "převratů" apod. bude mít v Řecku armáda snad i stejně silnou roli jako v takových těch posměšných banánových republikách. Takže zatímco čeští vojáčci maximálně tak bublají, když nedostanou nové hračky, tak ti řečtí by tak roztomilí být nemuseli.

 
V 5/09/2010 4:02 odp. , Blogger ods řekl...

Přesně totéž mně napadlo, navíc politici vojákům nekupují hračky z nudy ale protože si je vojáci vyžádají. Jenže i tak mi připadá ten poměr výdajů na přeci jen civilizovanou a vyspělou zem absurdní (a to i když ještě započítám okopávání si kotníků s Tureckem).

 
V 5/10/2010 7:23 dop. , Anonymous blekota řekl...

Kromě toho si myslím, že podobnost mezi Řeckem a námi je větší, než je nám milé. Tam i tam se rozhodnutí vykonávají jinde než v legitimních řídicích strukturách. A ta rozhodnutí často směřují přímo proti zájmům země.

 
V 5/10/2010 10:21 odp. , Blogger Tribun řekl...

Je to podobný mechanismus, jako "predátorské půjčky", jenom sofistikovanější a ve větším měřítku. Trhy se chovají pseudoracionálně a ten, kdo jedná cíleně a ve shodě, s nimi může pohodlně manipulovat, má-li dostatečně dlouho páku, tedy dost peněz (ve skutečnosti to nemusí být ani peníze, ale stačí vyšší monetární agregáty).

 
V 5/10/2010 10:43 odp. , Anonymous Winter řekl...

Já nevím, osobně bych měl jako politik z armády docela upřímný strach - a možná, že i silná armáda je určitý vyvažovací síla, která v určitých podmínkách může působit pozitivně, Řecko třebas může být takovým případem (což nic nemění na tom, že tu českou bych bez výčitek svědomí skoro zrušil).

Jinak veselá zpráva přišla dneska od moodys, tam budou sedět ty pravé žáby na prameni.

Což ale nemění nic na to, že kdo si zahrává s hovnem, zasmrádne - a Řečtí politikové vypadají jako exemplární případy.

 

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka