pátek, června 04, 2010

Posílená koruna

V pondělí téměř všechny naše média přišly s informací, jak díky výsledku voleb naše měna posiluje. Trhy zareagovaly, a pravicová vláda, to bude eňo ňuňo pro spekulanty. Zábavnější je ale náhled z delšího hlediska. Spekulanti možná jeden den zatleskali vizi Bakalových hochů u kormidla. Ale dlouhodobě tedy žádná sláva.

28.5. v pátek kurz USD 20,818
Ve chvíli kdy píšu tyto řádky online kurz (po pověření Nečase) je 21,459* (včerejší ČNB 21).

28.5 v pátek kurz EUR 25,780
právě nyní online kurz je 25,962 (včerejší ČNB 25,755).


Velmi to připomíná dobu po volbách v roce 2006, kdy novinářští analfabeti také hýkali nadšením nad jednodenními výkyvy (tehdy u burzy), ale že dlouhodobý obraz nějak jejich teorii nepřeje (a to ani dnes ani tehdy), už později neuvedli.

Dá se očekávat, že ještě se najde nějaký jeden den po sestavení vlády, kdy se novináři rozhodnou říci, tento výkyv ve spekulaci je skvělým znakem dokonalosti Bakala boys a plebsi raduj se, ale budou to stejné bezvýznamné kecy jako nyní. Rozhoduje se jinde, význam šaška ve Strakovce je zrovna v tomto případě dost omezený.

*Kdyby naši novináři byli důslední, tak by se dnes měla objevit informace "koruna propadá, trhy vyděsilo pověření Nečase." Bude ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 6:

V 6/04/2010 2:28 odp. , Blogger Tribun řekl...

Smím hádat? Nebude. A pokud ano, tak to bude dáno do souvislosti s něčím, co (ne)udělala ČSSD. Základní mediální interpretační kánon je přeci známý a odzkoušený.

 
V 6/04/2010 3:46 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Z ekonomiky se stala církev, z burzy pak její chrám. Oděvem jejího kléru je drahý oblek a svatým symbolem znak eura, či dolaru. V médiích je zprávám ohledně burzy, indexů a podobným věcem věnováno tolik času, jako bychom se všichni živili spekulacemi. Do mé teorie o zbožštění trhu přesně zapadá to, co popisujete ve svém článku: jak se při každé, i zcela nesouvisející příležitosti hodnotí její dopoad na burzy a měnu apod. Do toho všeho přicházejí těsně před volbami do kurzu výroky jakési ratingové agentury udělující indexy státům (podle předem dané šablony: vyhraje pravice-zvýšíme, vyhraje levice-snížíme). Pro uspokojení mocných nad fiktivními čísly se likviduje reálná životní úroveň!!!

 
V 6/04/2010 4:02 odp. , Blogger Tribun řekl...

Trhy seřídí očekáváním. Kdo řídí očekávání, řídí trhy.

 
V 6/04/2010 7:05 odp. , Blogger ods řekl...

No a na závěr kurz USD 21.659, EUR 25.985. A jak jste Tribune správně předvídal, chytlavý článeček neuveřejnil dnes nikdo. Prostě když měna roste, je to díky naší pravici, když klesá tak je to buď náhoda nebo za to můžou komouši.

 
V 6/05/2010 12:46 odp. , Blogger Stan řekl...

Já to vidím asi takhle, vážení přátelé:

http://www.outsidermedia.cz/Jednoduche-schema-pro-hodnoceni-zmeny-kursu-koruny-1.aspx

 
V 6/07/2010 4:58 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

naše měna je přece čistě spekulativní komodita, to snad vědí i ty trubky z médií. Její propad za poslední dva měsíce se hned tak nezastaví a je směšná i tím, jak padá ještě rychlej než euro... Jestli u nás vládne pravice nebo opice, to nás nespasí... ale v rámci objektivnosti řekněme že ani nepotopí. POkud nebudeme mít Euro, obchodování s cizinou bude něco jako hádání z kříšťálové koule. Bude za měsíc dolar za 18, nebo za 28? Juch juch ještě že ji máme, tu naši skvělou korunu. to je skoro tak hloupé jako Radek ve vládě...

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka