pondělí, září 06, 2010

Na léčení nejsou peníze

Zdravotnictví bylo poslední čtyři roky pod modrou správou. Tento prostý fakt nelze nijak okecat ani zatajit, nejdříve Julínek, potom Filipiová a na konec Jurásková, která do ODS vstoupila letos po volbách. A celou dobu výrazný vliv získávaly takové temné postavičky jako například Marek Šnajdr. Efekt: na léčení nejsou peníze.

Samozřejmě obhájci pravicového kurzu vykřiknou, vždyť je krize, vinu nesmíte přičítat liberálním manipulátorům. Jenže ačkoliv vliv krize rozhodně není zanedbatelný, velký problém je hlavně v hospodaření pojišťoven v minulých julínkovských letech. Občanům bylo neustále vtloukáno do hlav, jak díky poplatkům jsou najednou peníze na různé náročnější metody léčby. Při tom čísla tuto teorii nepotvrzují. Peníze na náročnější léčbu zde nebyly díky poplatkům, ale vzhledem k výrazně zvýšeným výdajům pojišťoven. Na konci roku 2007, před startem julínkovského zázraku, měly pojišťovny na účtech finanční rezervy ve výši 27 miliard. V roce 2008, na začátku hospodářské krize, kdy normální podniky začínaly šetřít, se náklady na zdravotní péči zvedly o 10 miliard. O rok později, kdy krize byla v plném proudu a nikdo už nemohl mluvit o klidném ostrůvku v oceánů problémů, náklady na zdravotní péči vzrostly, pozor, o 21 miliard. I nejhloupějšímu pravičákovi musí být jasné, že pokud prožeru celé rezervy extrémním zvyšováním nákladů, tak potom v případě výpadku příjmů nejsem schopen hradit své závazky.

Samozřejmě v novinách se rozborů minulého hospodaření modrých zdravotních ekonomů nedočkáte. Tam se zanaříká pouze nad důsledky a jistě se rychle najde nějaké další laciné heslo, jako například jak desítky miliónů za paralen přinesly miliardy na rakovinu, a proto, občane, plať ještě více. Důsledky ale mají nějaké příčiny. A tady to jasně vypadá na záměr dostat zdravotnictví do složité situace pumpováním výdajů nad příjmové možnosti a to i v době největší krize posledních let. A co je v krizi, to se lépe privatizuje - o tom, čí kroky ke problémům vedly, už nám nikdo říkat nebude. Stejně jako se nebude přemýšlet nad alternativami.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 4:

V 9/07/2010 10:13 dop. , Blogger Tribun řekl...

Ona je otázka, jestli je to lhostejnost, neschopnost nebo záměr. Viz ke konci zde http://tribun.bloguje.cz/861685-tak-si-s-nami-vytiraji.php.

 
V 9/08/2010 12:24 odp. , Anonymous Legolas řekl...

Tento záměr pravičáků lze pozorovat již delší dobu. Již za Topolánkovy vlády byl cíl vždy stejný. Přivést do problémů s financováním zdravotnictví,důchody,školství a celou veřejnou sociální sféru,pak mediálně začít masírovat mozky lidí,hlavně těch mladých,že na nic nejsou peníze a jediné východisko je platit,platit a zase platit. U doktorů, do soukromých důchodových fondů, za semestr na vysoké škole min. 10000 Kč. a v podpůrné sociální oblasti po státu nic nechtít,protože nejsou peníze! Jen mi není vůbec jasné,že většině lidí tato zcela zřejmá skutečnost nedochází! To ať mi někdo vysvětlí.

 
V 9/08/2010 3:13 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

To je jednoduché, Legolasi, lidi si nic nepamatují. Minulý týden jsem po pár letech potkal spolužáka, co kdysi dost nadával na jistého primátora Prahy. Když jsem nahodil, že dotyčný kandiduje do voleb za VV, vůbec nevěděl, o kom je řeč. A nejspíš jsem ho ani nepřesvědčil, že je to skutečně ten samý člověk...

Honza

 
V 9/09/2010 6:55 dop. , Anonymous Anonymní řekl...

Naprosto souhlasím, ale jen čísla sama o sobě toho o hospodaření moc neřeknou. Určitě by bylo zábavné číst, na jaké položky bylo třeba těch 21 miliard navýšení využito

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka