pátek, března 04, 2011

Pár věcně veřejných otázek

Městský soud dnes poslal na návrh společnosti Médea soukromý podnikatelský projekt pana Bárty Věci Veřejné do insolvenčního řízení. Soukupova společnost prý návrh vzala zpět, ale zatím to soud nepotvrdil. Věci Veřejné chybu přiznaly a v pondělí slíbily nápravu:

"Je faktem, že vzhledem k administrativní náročnosti účetnictví supervolebního roku 2010, přechodu účetního roku a probíhajícím auditům došlo ke zpoždění ve splácení faktur. Závazky ke společnosti Médea a.s. budou splaceny k pondělí příštího týdne," sdělil Novinkám mluvčí strany Jakub Žižka.


Tady si můžete přečíst insolvenční návrh.

Protože možná zmizí, když celá záležitost byla údajně stažena, zde je pár informací z návrhu:

první nezaplacené faktury měly datum splatnosti 9. 3. 2010
a byly na částky 3 277,2 a 106 306,6
největší měla splatnost 16. 11. 2010 a byla na částku 2 124 281
poslední ve výši 178 306,5 měla být zaplacena 31. 1. 2010
celková částka byla 12 035 725, 70
faktury byly vystavovány na základě smlouvy o reklamní činnosti z 12. 05. 2009
médii kroužící na začátku informace o údajných závazcích vůči PSSZ, pojišťovnám a zaměstnancům nejsou jakkoliv doloženy


Velmi zvláštní věcí je, že některé nezaplacené závazky jsou staré vlastně už jeden rok. Výkonný místopředseda VV Jaroslav Škárka sice prohlásil: „Nemáme žádné finanční problémy. Řešili jsme však některé administrativní nesrovnalosti, neshodovala se například čísla faktur. Před zaplacením jsme chtěli věc s Médeou vyjasnit, aby v tom byl pořádek. Proto nás trochu překvapuje krok ze strany společnosti Médea,“ ale to trochu nesedí.

Administrativní neprokonzultované záležitosti mohou být u věcí starých měsíc dva, pravděpodobně také u nějakých nepatrných částek, co se v účetnictví ztratí. Věci Veřejné přece nemají obraty ve výši několika miliard, aby statisícové položky byly přehlédnutelné. Každý poctivý člověk by tuto záležitost řešil okamžitě, pokud by nebyl schopen splácet, tak by psal jeden dopis za druhým, kde by se snažil situaci vysvětlit, odložit atd. A Bártovi kluci podle vlastních slov dělali rok mrtvé brouky, a chtěli nyní možná někdy konzultovat nějaké banální účetní nesrovnalosti a vůbec nerozumí proč byl podán insolvenční návrh.

Já tomu ale nerozumím tak úplně také. Proč byl podán ten návrh až tak extrémně pozdě ? Co naši transparentní politici slíbili panu Soukupovi, proč jim vlastně poskytl tímto způsobem nezanedbatelný úvěr ? A je tato forma financování politických stran legální ? A pokud je, je etická ?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka