pondělí, května 09, 2011

Premiér Nečas schvaluje znárodnění

Postoje pana Nečase k tvorbě zákonů a případné úpravě role Ústavního soudu můžou dovést každého přemýšlivého člověka k překvapivým závěrům. Buď pan premiér je mírně retardovaný a není schopen dohlédnout dále než na špičku vlastního nosu nebo si je naprosto jasně vědom, co všechno by jeho přístup mohl znamenat v budoucnu. A tyto možné dopady pro naši zemi jsou výrazně horší než debilní šéf vlády.

Zákaz retroaktivity je jedním ze základních principů moderního demokratického státu, který stojí a padá s důvěrou obyvatel. Retroaktivní zákony tuto důvěru odstraňují. Když k tomu přidáte falešně zneužitou legislativní nouzi jen pro potlačení menšinových názorů, jejichž ochrana je dalším pilířem demokracie, tak totalitní manýry našich dnešních pánů a vládců se odkrývají v plné kráse.

A nyní k tomu všemu ještě naložme případné osekání pravomocí Ústavního soudu, které ve vládních kruzích je naprosto absurdně považováno za téma k diskusi. Při tom, pro každého zastánce demokracie by mělo jít o naprosté tabu. Protože v možné "maďarské" variantě by tím de facto došlo k likvidaci trojího dělení moci. Takže podle vize dnešních pravicových vládců náš "demokratický" stát by likvidoval opoziční názory, právo by postrádalo jakoukoliv stabilitu a neexistoval by jediný orgán, který by proti tomu mohl zasáhnout. Jestli to je svoboda a demokracie, ať posoudí každý sám.

Že tu nikde není nic o onom znárodňování ? Ale ono je jen logickým důsledkem nečasovsko-kalouskovských myšlenkových pochodů, stejně jako vznik případné diktatury. Stačí si představit, že nějaká strana bude mít nacionalisaci ve svém programu a drtivě vyhraje volby. Pak v ústavě může být zapsáno cokoliv, ale pokud se celý proces nazve novou daní, tak najednou by vše podle principu předvedeného touto vládou mělo být úplně vše v pořádku. Přeci to je mantra posledních měsíců, že stát si může daně vypisovat jaké chce a nikdo mu do toho nemá co kecat. Co z toho, že ve skutečnosti nejde o daň, nazvalo se to tak a je to tím pádem vyřešeno. Navíc k tomu přidejte možnou redukci Ústavního soudu na sbor dědků bez pravomocí. Měl by zákon o zestátnění dopad na rozpočet ? No o tom snad ani nemusíme debatovat. A stejné je to s případným odstraněním voleb, redukcí politických stran či jakékoliv další hovadině, která by mohla budoucí politiky napadnout. Stačilo by jakýkoliv zákon obohatit o "rozpočtový přílepek" a to co si odhlasuje i ta nejkřehčí melčákovská většina je najednou naprosto nenapadnutelné a závazné.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 2:

V 5/09/2011 3:38 odp. , Blogger Tribun řekl...

Myslím, že kdyby se znárodňovalo za účelem privatizace (chudým brát a bohatým dávat), tak s tím pan Nečas určitě problém mít nebude.

 
V 5/10/2011 7:56 dop. , Anonymous severočech řekl...

ono by ty teze potřebovaly upřesnění. Hovoří se v nich o "znárodnění" a to je omyl. Správný výraz je "zestátnění".
A pak si stačí připomenout, že by premiér mohl bez korekce ochromeným ústavním soudem prohlásit "stát jsem já" ... a je vymalováno.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka