čtvrtek, července 28, 2011

Lekce pro papaláše Klause

Svět si zase připomněl, že Česká republika má v čele takového pána, který vyznává zásadu, není důležité, jak o mně píšou, jen aby psali. Stalo se to při soukromé návštěvě Austrálie, kde se předváděl jako největší bojovník za svobodu ve své oblíbené póze zanepokojeného občana, ale rozhodně ne oficiálního hlasu naší země.

Pan Václav Klaus měl poskytnout nějaký rozhovor pro australskou televizi, jejíž studio se nachází v budově parlamentu. Náš nejdokonalejší se po svém příchodu měl podrobit normální kontrole, která je povinná pro všechny obyčejné návštěvníky budovy. Toto odmítl a odešel. Vše by to nemuselo být nijak moc zajímavé, kdyby ne nafoukaná reakce mluvčího Hradu pana Ochvata: "U nás i ve většině světa jsou rentgenové kontroly ve státních institucích právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoli obráceně."

Austrálie je totiž v této věci docela zajímavou zemí. Pokud bezpečnostní opatření otravují občana, tak jsou povinná i pro co největší počet ústavních činitelů. Takže jediný kdo normálně může procházet mimo kontrolu je aktuální premiér. U zahraničních návštěv je ovšem možné dosáhnout také nějaké výjimky, ale pouze za předpokladu, že je předem připravena. Pokud si přijde někdo neohlášený na soukromou žvanírnu v rádiu či telce, tak podle australských zásad výjimku prostě nemá a to ani když se jmenuje Václav Klaus. Naše božstvo a jeho klaka si ale buď mysleli, že se jich normální pravidla netýkají a jas majestátu donutí ochranku porušit zákony a nebo si prostě vůbec nic nezjišťovali. Přeci jde o Václava Klause, největší osobnost v dějinách, která je nad jakýmkoliv právem a slušností.

Zajímavou tečkou k původnímu oficiálnímu vyjádření (tlumeného později jakýmsi nejapným výkřikem, že tam navíc bylo hodně dětí, a náš hradní miláček se asi s nějakými smrady tlačit nechtěl, to by jeho vznešenost poškodilo) je poznámka z deníčku samotného Václava Klause: "O bezpečnost je třeba dbát, ale tady v Austrálii máme stále nějaké problémy na letištích. V dnešních australských novinách The Daily Telegraph je článek s nadpisem, že byla hlava státu „přistižena při porušení bezpečnostních pravidel letiště“, ale nebyl jsem to naštěstí já, ale australská hlava státu, generální guvernérka, zastupující britskou královnu. Jak tam uvádí, nebylo to poprvé. Úlevu na letišti má jen anglická královna a papež, i když se mi zdá, že se společností Quantas nelétají a mají vlastní letadlo." Já chci zde Austrálii.

------------
Druhou sladkou tečku dodal znova Václav Klaus v dalším ze svých deníčků: Každý den na letišti procházím bezpečnostním rámem a každý den objeví můj kovový kyčelní kloub. Protože chci letět, nijak neprotestuji. Já jsem se pouze rozhodl, že nebudu dělat (při čekání ve frontě před bezpečnostním rámem) jedno televizní interview s jedním konkrétním novinářem. Ukázalo se, že jsem urazil jedno televizní božstvo, ale s australskými úřady to nemělo nic společného. Nu což, stačí si vzpomenout na výše zacitovaná slova mluvčího a porovnat si pomalu vývoj celé kauzy. I prezidentovi došlo, že to bylo trapné, ale jako vždy je zbabělec, tak to neumí říci naprosto jasně a případně se omluvit.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 7/30/2011 1:31 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

No, tady, ač nerad bych se ho zastal. Jaký je předpoklad,že prezident,král,premier.. jakéhokoliv státu, pronese pistoli, aby mohl zastřelit: školníka,bufetářku,šatnářku .....?

 
V 8/01/2011 2:16 odp. , Blogger cnemo řekl...

Hm, možná v této bývalé trestanecké kolonii vládnou takové poměry, ale pak by bylo lépe, aby tam oficiální představitelé ostatních zemí ani nejezdili. Myslíte si, že kdyby tam byl národní kulturou kanibalismus, má se návštěva ohnout a vše zbaštit?:)

 
V 8/17/2011 1:29 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Vy dva předchozí soudruzi čecháčkové nejezděte raději nikam (nejen do Austrálie) protože byste mohli rozpípat rámy - ale v samoobsluhách. Ledaže byste Klause (s nasazenou korunou) strkali před sebou.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka