pátek, července 08, 2011

Utopický kapitalismus Petra Macha

Předseda Svobodných Petr Mach zveřejnil v dubnu zajímavou myšlenkou. Jde o ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu. Zabýval jsem se jí hlouběji a zjišťoval jsem, zda podobný instrument existuje někde v zahraničí. Ani já, ani nikdo z těch, kterých jsem se ptal, o takovém zákonu v jiné zemi nevědí. Co naopak v některých zemích existuje, jsou limity zadlužení státu, k jejichž prolomení a stanovení nových je potřebná ústavní většina. O tom se ostatně mluvilo nedávno v souvislosti s USA.

Důvody, proč zákon podle Machova návrhu pravděpodobně nikde nemají (příklady z Německa a Švýcarska se viditelně odlišují), jsou nestabilní ceny na globálních trzích a nepřesnosti v prognózách výběru daní. Miroslav Kalousek před pár lety prosadil rozpočet s velmi nízkým schodkem, který počítal s vysokým růstem HDP a tedy i výběru daní. Fakticky však obojí razantně pokleslo. Elitní ekonomové říkali předem, že tomu tak bude, Kalousek je ignoroval. Nebo, a to je snad i jeho oficiální interpretace, se snažil vyvodit dojem, že vše bude příznivé, aby tím povzbudil důvěru investorů a spotřebitelů, a zabránil ještě hlubšímu propadu. Každopádně jsme ten rok měli schodek přinejmenším srovnatelný s těmi za Špidly a mnohem vyšší, než za Zemana.

Pokud by vláda skutečně musela upravovat rozpočet během roku tak, aby byl za každou cenu vyrovnaný, jak navrhuje Petr Mach, musely by i smlouvy o státních zakázkách obsahovat klauzuli o možnosti jejich vypovězení či pozastavení v případě výpadku příjmů státu, bez nějakých sankcí pro stát. A to je instrument velice neobvyklý (tím nechci říct, že předem vyloučený), který by mohl zakázky dále prodražovat. Ani Petr Mach, ani nikdo jiný, nemůže předem zaručit, že se během roku razatně nezmění globální ekonomická situace natolik, že původně navržený vyrovnaný rozpočet se dostane do ztráty.

Nemluvě o tom, že pokud by se zastavila například výstavba dálnice, oprava krajské silnice, nebo výstavba univerzitní budovy uprostřed roku, mohlo by zakonzervování a následné obnovení dané stavby stát mnohem více, než případné úroky ze zadlužení, které by stát musel v daném případě vynaložit. Nebo by Petr Mach například zavřel v prosinci školy, aby ušetřil na vytápění? Protože na platech učitelů by tím neušetřil, ti by měli podle platných zákonů nárok na náhradu mzdy v plné výši.

Obecně mají některé návrhy Svobodných charakter utopického kapitalismu, jakéhosi protipólu utopického socialismu, který je však naprosto srovnatelně utopický. Přesto však musím konstatovat, že ve mně Svobodní vzbuzují rozhodně více sympatií, než současné vládní strany.

napsal Václav Štěpán Há David
původně publikováno na http://david.blog.idnes.cz/

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 1:

V 8/13/2011 6:55 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

Trumbelínek Mach by si na skutečně volném trhu nevydělal ani na slanou vodu, proto o tom jenom planě mudruje.

 

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka