pátek, září 21, 2012

Zavadil vs. Nečas

Naši mediální scénu rozbouřil výrok předsedy odborových svazů pana Zavadila, že tato vláda je nejhorší od roku 1950. Kdo chtěl pochopit, pochopil. Samozřejmě, že média ani vláda pochopit nechtěly a začaly okamžitě vytahovat jméno Milady Horákové. Mimochodem paní, která byla socialistkou. Hrdou a jasnou, která za své přesvědčení trpěla i pod nacistickou knutou. Paradoxně ale ti samí lidé, kteří si jejím jménem tak rádi dnes vytírají svá zlodějská a zkorumpovaná ústa, její politické směřování staví na roveň největších zrůdností dvacátého století, jakým byl  nacismus a stalinismus. Je to pochopitelné, nemají vlastní autority. Nemají vůbec nic. Ve jménu jakýchsi pravicových ideálů zde bojovali pouze lapkové druhu Mašínů, kleptokracii, jakou představuje dnes Kalouskova loutka Nečas, nikdy nikdo nechtěl. Stejně tak, jako nikomu neimponovala zlodějská vize nejprimitivnějšího darwinismu, jakou dnes obhajuje rudý synek Klaus z Hradu.

Ale vraceje se zpět k výroku. Je přesný? Rozhodně není, ale jde jen o úhel pohledu. Stejně tak jako nebyla Kalouskova složenka nebo jakýkoliv jiný zjednodušující příměr, který operoval s představivostí odběratele. Jenže jsme zde narazili na jeden droboučký problém. Má se pracovat s fantasií pravicového voliče. Ten je schopen předsedu demokratické parlamentní strany srovnávat s válečným zločincem. Ten také bez nejmenších skrupulí může říkat, že partaje, které nemá rád, zde nastolí cosi, jako je normalizační totalita. Heslo, ti či oni nás vrátí před rok 1989, je pro něj něco jako samozřejmost. A většinou souhlasí i s vizí, že demokratický a svobodný spolek zemí, který vznikl na základě hlasování, je totéž, jako satelitní podpora jedné supervelmoci. To je OK. Tyto srovnání, která mimochodem nejsou jen výplodem mysli voliče, ale čímsi, co mu podsouvají jeho političtí vůdci, nikdo nekritizuje. Občas jsou i hájena jako vrchol svobody slova či prostě nějaká mírná nadsázka, kterou kritizuje jen hloupý komunista.

Proč by pan Zavadil neměl mít naprosto stejné právo na porovnání, která jsou buď úplně mimo mísu nebo jen mírně přitažená za vlasy? Jen protože jeho cílem není levice? Proti stejnému, jen s jiným terčem, totiž nikdy nikde mainstream neprotestoval. A má vůbec jakékoliv právo ho kádrovat svazák Nečas nebo rudými mládežníky privatizovaná Mladá Fronta?

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 0:

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka