pátek, května 17, 2013

Prezidentské pravomoci


Mediální, ale i politickou, scénu rozvířila slova prezidenta, že by nemusel jmenovat pana Putnu profesorem. K tomuto aktu dochází na základě Vysokoškolského zákona.

§ 73 Jmenování profesorem
 Profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra.

V roce 2002 prezident Václav Havel bez jakýchkoliv protestů politiků a novinářů odmítl jmenovat rektora Petera Mikuleckého.

§ 10 Rektor 
2. Rektora jmenuje a odvolává na návrh akademického senátu veřejné vysoké školy prezident republiky. Návrh se podává prostřednictvím ministra školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministr“).

Petera Mikulecký po třech měsících, kdy prezident Havel odmítal změnit svůj názor (neuznával, že má automaticky vše podepsat), rezignoval.

Miloš Zeman se pouští na tenký led rozšiřování, či možná spíše upřesňování, svých pravomocí a pravděpodobně zde dříve nebo později bude muset zasáhnout Ústavní soud, který vytyčí mantinely. Ale je velmi pokrytecké ho kritizovat za něco, co u Václava Havla nevadilo. Zásada a formulace zákona jsou totiž v obou případech téměř totožné. Jedná se o jmenování na návrh podaný prostřednictvím ministra.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka