pátek, listopadu 22, 2013

Kellner, ČNB, O2 - hoax

Internetem se šíří zpráva o velkém spiknutí ČNB. Je vlepována do všech diskusí o chování národní banky, k větší propagaci přispěl i superguru pravičáků Macek, který ji zveřejnil na svých stránkách. Bez komentáře. Já ji zveřejním zde také, ale komentář si neodpustím.

5.11.podepsal Kellner dohodu se Španěly o koupi O2 za 64 miliard Kč- platba měla proběhnout v Kč, Španělé jí dali přednost před Eurem pro její stabilitu. 7.11. devalvovala ČNB Kč o 5 %, 8.11. proběhla směna Kellnerových Eur na Kč, dostal za ně o 5% víc- zisk 3,6 miliard se dělí na 2,5 miliardy pro Kellnera a miliarda pro členy rady ČNB, co hlasovali pro oslabení koruny. Víc v tom není, další kroky ČNB budou následovat, až bude zase probíhat podobný obchod desetiletí.....

Zní to všechno logicky, navíc opravdu chování bank (soukromých i národních) v posledních letech většinou dost zapáchá. Jenže ... Španělé prý dali přednost Kč před eurem pro údajnou stabilitu koruny. Za prvé neexistuje snad jediný zdroj, který by potvrzoval, že transakce proběhne v korunách a tvrzení, že měna malého, hospodářsky slabého, státu je stabilnější než Euro, je logický nesmysl. Thajsko mělo svého času také superstabilní měnu, než se do ní pustilo pár spekulantů. Těm nedělalo problém rozkývat ekonomiku nevelké země, ale na celou EU či USA by si musel troufnout leda tak jiný stát. 

Navíc se můžeme podívat na článek ohledně celé transakce. Zacitoval bych z něj jen to důležité:

Skupina zaplatí 2,063 miliardy eur (53,2 miliardy korun) v okamžiku dokončení transakce a 404 milionů eur (10,4 miliardy korun) v průběhu následujících čtyř let...
Dokončení transakce je podmíněno souhlasem Evropské komise a regulačních orgánů, což se očekává v řádu měsíců...  

Za prvé se zde naprosto jasně mluví, že transakce proběhne v eurech, ale budiž, tomu někdo nemusí věřit. Jenže ... když se podíváme na  hoax, tak podle něj Kellner si vyměnil ze dne na den celý obnos ... který vůbec nepotřebuje. Jednak neplatí nyní, ale až za pár měsíců, až bude transakce schválená a přesnou výši kurzu v té době není nikdo schopen předvídat (např. se nyní objevují informace i o 28 korunách). A hlavně proč by měl měnit najednou celou částku (to naznačuje nepřesný výpočet údajného zisku), když šestinu má doplácet až během následujících čtyř let? 

Doplněk: Datum výplaty dividend bylo až 11. 11. Ty jsou v korunách. Takže Španělé za ně utrží méně eur. 
Další informace, co se objevila po publikaci - PPF opravdu zaplatí v korunách http://www.novinky.cz/ekonomika/320064-ppf-odmita-ze-by-ovlivnila-cnb-telefoniku-koupila-v-korunach.html - s tím, že jak už bylo uvedeno výše, transakce není dokončena, protože je potřeba souhlas EK. Jaký bude kurz za těch několik měsíců? A jaký bude za čtyři roky, kdy dojde k doplacení zbytku? Jinak i 8. 11., kdy mělo dojít k údajnému prodeji eur, kurz koruny zase mírně oslabil. I když podle na začátku uvedené zprávy došlo k obrovskému nákupu korun, tudíž pohyb by měl být opačný...
Další doplněk: Tak v korunách má být část platby, jak velká, to není známo. http://byznys.lidovky.cz/slaba-koruna-pro-nas-neni-problem-rikaji-spanele-o-obchodu-s-kellnerem-1kz-/firmy-trhy.aspx?c=A131126_155027_firmy-trhy_mev Jen pozor, článek je mírně manipulativní, protože pětinu celé hodnoty transakce (404 milionů Eur) označuje za drtivou většinu peněz.

Štítky:



pošli na vybrali.sme.sk

Komentáře: 3:

V 11/22/2013 7:07 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

tak teď ještě vysvětlete kolečko které udělalo ČTÚ kolem dražby frekvencí mobilním operátorům:

jaro: Kellner chce být čtvrtým operátorem? OK, vyhradíme mu pásma tak, aby staří je nemohli vydražit

později: nabídky v dražbě už jsou moc vysoké a Kellner není spokojen? Zrušíme aukci a odložíme, až dá šéfík vědět, co a jak.

ještě později: Kellner vyjednává o koupi O2? Tak to zrušíme výhody pro čtvrtého operátora.

nakonec: Kellner koupil O2, vydražil frekvence za třetinu jarní ceny a čtvrtý operátor nebude

 
V 11/22/2013 7:25 odp. , Blogger ods řekl...

Věnoval jsem se jen nelogičnosti onoho hoaxu, tohle jsem nerozebíral.

 
V 12/07/2013 3:50 odp. , Anonymous Anonymní řekl...

A kouzelně obdobné to bylo i se snižováním ceny Sazky před jejím prodejem...

...není nad ty dobráky (Kellner, Bakala, Babiš, ...)

 

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka